Skip to content

Mesekút

Rapavi Dóra és Bata Sarolta

A Mesekút alkotó-fejlesztő meseterápiás csoportokat tart gyerekeknek és felnőtteknek. A mese tudást ad mindannyiunknak: önmagunkról, a világról, az emberi kapcsolatokról. A módszer középpontjában az élőszavas („fejből mondott”) mese áll.

A gyerekeknek komplex foglalkozást tartunk, amely mindig más mesére épül, ehhez kapcsolódnak a gyerekek életkorának megfelelő kalandok. A foglalkozás élményközpontú, minden érzékszervüket bevonva kalauzoljuk őket végig a meséken: nem maradhat tétlen a szem, a kéz, a láb, a fül, de a fantázia sem. Eközben észrevétlenül fejlődik a gyerekek személyisége, intelligenciája, szociális készsége, képzelete.

Közkeletű félreértés, hogy a mese a gyerekek műfaja, pedig a mese előbb szólt a felnőtteknek, mint a gyerekeknek. A mese utat mutat, segít, hogy megismerjünk önmagunkat, választ kaphatunk kérdéseinkre. Nemcsak akkor hasznos, amikor valamiben elakadunk, hanem mintákat kaphatunk a problémák megoldására, konfliktusok kezelésére. A mese tükröt mutat és útmutatást ad, a vége pedig a rendezettség.

A meseműhelyeket minden esetben ketten vezetik: Rapavi Dóra és Bata Sarolta, mindketten bölcsészek, pedagógusok, Metamorphoses-meseterapeuták és mentálhigiénés szakemberek. Összeszokott párosként vezetik a felnőtt és a gyerekcsoportokat, hogy mindenki megtalálhassa bennük a saját, rá váró élményét.