Skip to content

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdés

Válasz

Mi az, hogy mentálhigiéné?

A mentálhigiéné szó lelki egészséget jelent: így nevezzük azokat a törekvéseket, amelyek arra irányulnak, hogy megteremtsük a kiegyensúlyozott lelkivilágot, a testi-lelki jóllét állapotát, az önmagunkkal való békét és harmóniát.

Mi az, hogy segítő beszélgetés?

Mindannyiunk életében előfordulnak nehezebb időszakok – magánéleti, családi vagy a munkánkat érintő válságok, megváltozott élethelyzetek, amikor úgy érezzük, elvesztünk és nem találjuk a kiutat. Vannak elakadásaink, problémáink, néha eláraszt bennünket a baj. Az ilyen helyzetekből való kilábalásban jelenthet támogatást egy segítő beszélgetés: egy békés, nyugodt környezetben, meghatározott keretek között zajló beszélgetés egy képzett segítő szakemberrel, aki csak ránk figyel, meghallgat, és úgy segít továbblépnünk, hogy nem oldja meg helyettünk a problémáinkat, hanem segít megtalálnunk a saját megoldásainkat. 

Szóval olyan, mint egy pszichológussal beszélgetni?

Nem egészen. A beszélgetéseken nem terápia zajlik és nem alkalmazunk olyan módszereket, amelyek személyiségváltozást idéznek elő. Munkamódszerünk Carl Rogers személyközpontú pszichológiáján alapszik és hozzásegíti a hozzánk forduló embert, hogy megtalálja saját belső erőforrásait.

Biztos lehetek-e benne, hogy amit a segítővel megosztok, azt senki más nem fogja megtudni?

Igen. Szakembereinket köti a titoktartás kötelezettsége: ami a beszélgetés során elhangzik, azt a segítő senki harmadik félnek nem adhatja tovább, a kliensek minden velünk megosztott élménye, emléke, nehézsége köztünk marad.

Mennyibe kerül egy alkalom?

Egy 45-50 perces beszélgetés 10000 forintba kerül.

Mi van, ha mégsem tudok elmenni a megbeszélt időpontra?

Mivel segítő szakembereink a szabadidejükben végzik ezt a tevékenységet és esetenként messziről utaznak ide a kliensekkel való beszélgetésre, amennyiben a megbeszélt időpont előtt 24 órával azt nem mondja le, akkor ugyanúgy felszámítjuk a beszélgetési díjat, mintha megjelent volna. Tehát kérjük, hogy ha mégsem tud eljönni, akkor időpontját idejében – több, mint 24 órával korábban – mondja le.

Én választhatom ki, hogy melyik segítővel szeretnék beszélgetni?

Természetesen. A jelentkezéskor lehetősége van megjelölni, hogy kivel beszélgetne szívesen. Ha nincs ilyen igénye, akkor elegendő egy időpontot és esetleg a fő témakört beírni, és az adott témában jártas segítő fogja fogadni Önt.

Hány alkalom javasolt segítő beszélgetésen részt venni?

Általában 3-5 alkalommal ideális segítő beszélgetés folytatni, függően a kliens témájától.